05 augustus 2017

Bergbeklimmen

Subaru's zijn ook uitstekende wagens om aan bergbeklimmen te doen, oftewel 'Hillclimbs' genoemd. Een specifieke tak in de motorsport waar het doel is zo snel mogelijk een berg op te razen. Spek naar de bek voor een vroeger WRC merk. Een van de bekenste climbs is Mount Washington in de VS, geen onbekende voor wie de sportieve kapriolen van het automerk volgt, eerder wisten ze al twee keer een nieuw record te vestigen tijdens deze wedstrijg.

 

De eerste keer, in 2010, zorgde Travis Pastrana voor een snelle chronotijd, een jaar later zette David Higgings een nog snellere tijd neer. Dit jaar besloot Subaru de twee piloten elk een kans te geven en dus deden ze elk een worp naar een nieuw record. Spijtig genoeg misrekende Higgins een bocht en was halverwege de poging niet meer in staat verder te gaan. Pastrana haalde de top wel en zette gelijk een nieuw record neer.


 Na 5m44s zat het erop, vergeleken met zijn poging in 2010, dat nog 6m20s bedroeg, is dat een gigantisch verschil en een ongelooflijke prestatie (Higgins snelste tijd was 6m09s). Veel is natuurlijk te danken aan het nieuwe model WRX STI dat voor de eerste gebruikt werd in deze wedstrijd. De speciaal geprepareede STI produceert zo maar eventjes 600 PK uit een 2L boxer motor, dat in combinatie met aangepaste ophanging, remmen en gewichtsreductie zorgen dan ook voor een ongelooflijk snelle vierwieler.

Subaru heeft een dashcam video van de hillclimb van Pastrana vrijgegeven, je kan deze hieronder bekijken.

Geen opmerkingen: