17 februari 2015

15 Millioen Boksen

Klein feestje ten huize Subaru, de 15 millioenste boxer motor werd er deze week in elkaar gesleuteld. Het merk is gekend voor hardnekkig aan zijn boxer en AWD strategie vast te houden, echter was dit niet altijd het geval. Pas in 1966 rolde de eerste wagen met boxer motor van de band in Japan. Het eerste model met een boxer motor was de Subaru 1000. Zoals de naam doet vermoeden kreeg deze auto een motorinhoud van 1000cc die een duizelingwekkende 55pk los liet op enkel de voorwielen. 49 jaar later spreken we over 2 en 2.5 liter boxer motoren die met behulp van een turbo rond de 300pk produceren.

"Subaru1000 01". Licensed under CC BY-SA 2.5 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Subaru1000_01.jpg#mediaviewer/File:Subaru1000_01.jpg
De boxer motor blijft voor Subaru een belangrijk onderdeel in het vervoledigen van hun visie. Door de jaren heen hebben ze de motor steeds verfijnd om de uitstoot en verbruik te doen dalen en tegelijk toch niet te hoeven inboeten aan kracht.


De voordelen van de boxermotor zijn onder andere het horizontaal plaatsen van de motor, waardoor het zwaartepunt lager komt te liggen. Dit komt ten goede van de wegligging. Verder heeft de motor een simpelere mechaniek en produceert normaal gezien een hoger koppel dan normale in-lijn motoren.
Vandaag de dag wordt de boxer motor bijna niet meer gebruikt, slechts (deels) Porsche & Subaru houden vast aan het concept. De boxer motor geraakte uit de mode omdat deze standaard dorstiger is dan andere benzinebranders, daardoor is de uitstoot ook hoger. Natuurlijk wordt hier door gebruik van moderne technieken toch een mouw aan gepast.
De meest legendarische wagens hadden echter allemaal een boxer motor, denk maar aan; de Citroen 2cv, Citroen DS, VW kever, VW Transporter (keverbus), Ferrari Testarossa, Porsche 911, menig Alfa Romeo, etc.